Menu By Milonic JavaScript

 

 
2019-08-10
FALUNAP PÉTERRÉVÉN-A modern tánccsoport fellépése


2019-06-30
MAGYARCSERNYÉN A NÉPTÁNCOSOK-A Kiscimbora és Csiperke táncegyüttesek fellépése


2019-06-29
FESTŐNAP ÓBECSÉN-Szivárvány festőcsoport


2019-06-24
ERDÉLYI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS-Szelence táncegyüttes


2019-06-23
ÉVADZÁRÓ BÁCSFÖLDVÁRON-A Petőfi kultúrkör tagjainak vendégszerepléseXV. RICSAJ NÉPMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ
2018.11.24

Az idén, november 23-án és 24-én, immár tizenötödik alkalommal szervezték meg a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, a Ricsaj Népművészeti Találkozót.
Pénteken a vajdasági zenekarok mutatkoztak be az Örökségünk című rendezvényen, míg szombaton a néptáncé volt a színpad. Péntek este a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet jóvoltából néprajzi kiállítás nyílt a kultúrkör előcsarnokában, amely Bodor Anikó és dr. Kiss Lajos munkásságát, a délvidéki népzenekutatás két úttörőjének állít emléket. Az esti műsorban az Örökségünk-Vajdasági nagyzenekar című népzenei koncertre került sor, amely a Vajdaságban működő népzenekarok munkásságát hivatott bemutatni.
Szombaton, a Ricsaj Népművészeti Találkozó második napján, gyermekzsivajtól volt hangos a kultúrkör és környéke, hiszen tánccsoportok mutatkoztak be, illetve különböző kézművességekkel, népmesékkel és néptáncokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. „A találkozó célja a magyar népi kultúra népszerűsítése, ismertetése valamint, hogy alkalmat adjon a gyermekeknek a szereplésre, ismerkedésre, tanulásra. A rendezvény során az érdeklődők betekintést nyerhettek őseink hagyományaiba, életmódjába, ismerkedhettek kultúránkkal és szórakozhattak a magyar népművészet világa adta zenével, táncokkal. A fesztivál nem verseny jellegű, így a fellépők feszültség nélkül mutathatták be néptánc és népzenei tudásukat, társaiknak, közönségüknek. A rendezvény egész napos programot kínál a látogatóknak. Az idei Ricsaj a becsei önkormányzat, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével jött létre”, mondta Cseszák Balázs, a Ricsaj megálmodója és szervezője. Délután kirakodóvásár és kiállítás várta az érdeklődőket, ahol vajdasági kézművesek termékeit, valamint a népi iparművészeti díjazott alkotásait tekinthették meg. A délután gyermek néptánc-műsort Molnár Viktor, a Petőfi kultúrkör alelnöke nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy ennyi gyermek és fiatal érdeklődik a népművészetek és kultúránk iránt. Szenttamási, péterrévei, és becsei fellépők mutatkozta be, amit a Ricsaj-találkozás a népművészettel elnevezésű foglalkozás követet. „Az idén a Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság támogatásával egy újabb összetevővel bővülhetett a rendezvény programja. Vajdasági néptánc-oktatók, néptáncosok, zenészek tartottak és kézművesek bemutatót, foglalkozásokat a gyerekeknek. A Ricsajon Rind Melitta a bútorfestés, Torjai Zita a gyöngyfűzés, Szuhanko Ruzsena a gyékényszövés, Koós Dezső pedig a bőrözés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, míg Bagi Natáliával fonáldíszt, Korcsik Irénnel pedig karácsonyi díszt készíthettek a gyermekek. Ezen felül népi gyermekjátékokat Cseszák Korcsik Anikó és Lénárt Zsófi, népmesemondást Rontó Márta, hangszerbemutatót és énekoktatást a Fokos zenekar és Cseszák Korcsik Anikó tartott, valamint néptáncot a kultúrkör Kiscimbora táncegyüttesének táncosai és Resócki Rolland-Vázsonyi Csilla páros oktatott. Ezt a programot vándoroltatjuk hétvégeken a szórvány-magyar településeken, idén Magyarcsernyén és Törökbecsén is jártunk”, tette hozzá Cseszák Balázs.
Az esti műsor előtt Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója köszöntötte a szépszámú közönséget. A műsor során kiemelkedő gyermek-néptánccsoportok mutatkoztak be Adáról, Temerinből és Becséről, valamint határon túli, erdélyi vendégek is érkeztek, a székelyudvarhelyi Kékiringó tánccsoport. A Forrás- Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ szervezésében mindkét nap táncház várta a kicsiket és nagyokat.


    
Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010-2017)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse