Menu By Milonic JavaScript

 

 
2024-06-27
V. KÖZÖS KINCSEINK-NÉPTÁNC-, NÉPZENEI- ÉS KÉZMŰVES TÁBOR


2024-06-16
AZ ATYA FOGA-POP ĆIRA I POP SPIRA TÖRTÉNETE ÓBECSÉN


2024-06-12
KIÁLLÍTÁS A KÖR GALÉRIÁBAN-Szivárvány festőcsoport


2024-06-09
PÉTERRÉVÉN LÉPTEK FEL A MODERN TÁNCOSOK


2024-06-08
EGY KIS FALU NAGY ÜNNEPE-A pecesori felunapon léptek fel tagjaink15 ÉVES A DÚDOLÓ ÉNEKCSOPORT-Ünnepi műsor, közös éneklés és bulizás
2023.10.22
Vasárnap, október 22-én, ünnepi műsorral ünnepelték meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Dúdoló énekcsoport fennállásának 15. évfordulóját.
A népdalegyüttes 2008 februárjában tartotta meg első próbáját. „Mint ismeretes, 2007 júniusában óbecsén tartották a Durindót és a Gyöngyösbokrétát. A Durindó műsorát a házigazda, a Petőfi kultúrkör Szelence énekegyüttese nyitotta meg. Többen figyelemmel kísérték a rendezvény műsorát és úgy érezték, hogy óbecsének lehetne felnőtt kórusa is, egy asszonykórus. Már a Durindó másnapján néhány hölgy, Farkas Zsuzsannával az élen, azzal a kéréssel keresték meg Kisimre Szerda Annát, hogy ők is szeretnének énekelni. Panna, ahogyan mindenki ismeri, ahhoz a feltételhez kötötte a kórus megalakulását, hogy legalább tíz főt toborozzanak a kórusba. Az asszonyok nem tétlenkedtek és tizenöt évvel ezelőtt megtartották az első próbát”, mondta Ricz Róbert, a Petőfi kultúrkör elnöke.
A Dúdoló énekcsoport többször szerepelt Magyarországon: Mórahalmon, Csongrádon, az óbecsei és vajdasági rendezvényeken, de Prágában is közönség elé álhatott. Repertoárján elsősorban bácskai, Tisza-menti dalanyag szerepel, mert elmondásuk szerint ez áll szívükhöz, lelkükhöz legközelebb. A jubileumi műsor során aratódalokat, lakodalmas dalcsokrot, péterrévei dalokat adtak elő, illetve Tisza-menti csokrot mutattak be.
A rendezvényen dr. Molnár Viktor, az egyesület alelnöke köszöntötte a megjelenteket, illetve a szülinapos hölgyeket. Beszédében kitért arra, hogy szerinte a népdaléneklés mindig rétegműfaj lesz, de akik egyszer eljönnek egy-egy műsororra, koncertre, ahogy ezt a Dúdolósok is tették, azok később visszajönnek, visszajárnak az ilyen jellegű rendezvényekre, illetve betagosodnak a Petőfi kultúrkörbe. „A mai, XXI. századi embereknek is ugyanolyanok az érzelmeik, mint a régieknek. Az éneklés és a népdalok semmit nem veszítettek aktualitásukból, sőt, ebben a rohanó világban és gyors információáramlásban egyre inkább szükség van arra, hogy általuk valódi érzelmeket tudjunk kifejezni, és gyógyítsuk önmagunkat, környezetünket”.
A Dúdoló énekcsoport rendszeres résztvevője a Durindónak, a vajdasági népdalkörök és zenekarok szemléjének. 2012-ben a Durindóról javasolta a zsűri az énekcsoportot a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjére, ahol Kiemelt Nívódíjat nyert a csoport. Művészeti vezetőjük, Kisimre Szerda Anna, szintén 2012-ben vehette át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség plakett díját, valamint óbecse község díját. 2019-ben a horgosi Durindón Kisimre Szerda Anna pedagógusi nívódíjat kapott, 2021-ben pedig Bodor Anikó-díjat a kiemelkedő szakmai munkájáért, amikhez természetesen a Dúdoló énekcsoport is hozzájárult. „Örömmel és boldogsággal tölt el, hogy a Dúdoló énekcsoport megalakulása óta továbbélteti a magyar népzenei hagyományokat, és mert olyan hölgyek alkotják a kórust, akik szeretnek énekelni, együtt lenni és szívügyüknek tartják magyarságukat. Ez a feladat áldozatokkal jár, hiszen rendszeresen kell időt szakítani arra, hogy összejöjjünk új dalokat tanulni, azokat begyakorolni és dalcsokorban előadni. De a munkához természetesen siker és szórakozás is társul, mert a fellépések alkalmával sikereket élünk meg, a rendezvények, népzenei találkozók, szemlék pedig mindig közös énekléssel, mulatsággal zárulnak” mondta Kisimre Szerda Anna.
A műsoron, amely a Nemzeti Kulturális Alap, az óbecsei önkormányzat és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatott meg azok a kórusok is közreműködtek, amelyekkel az évek folyamán baráti kapcsolatot alakítottak ki az óbecsei kórus tagjai. Fellépett a temerini Szirmai Károly Művelődési Egyesület Dalárdája és tamburazenekara, a gunarasi Rozmaring asszonykórus, a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ Rezeda asszonykórusa, az óbecsei Botra férfikórus, illetve a péterrévei dr. Kiss Imre Művelődési Kör Margaréta asszonykórusa. Ezen felül a kultúrkör két néptáncosa, Talpai Emese és Varró Tódor néptáncokkal színesítette a műsort.
Az ünnepi műsor végén Ricz Róbert, a Petőfi kultúrkör elnöke oklevéllel és virággal köszönte meg a Dúdoló énekcsoport tagjainak az eddigi munkájukat; Szerda Ibolyának, Kurunci Máriának, Gilvázi Erzsébetnek, Karácsonyi Erzsébetnek, Majoros Jolánnak, Szerda Jolánnak, Szökő Benkó Erikának, Krisztity Margitnak, Papp Magdolnának, Tölgyesi Magdolnának, Csonka Teréziának, Károlyi Andreának, Farkas Zsuzsannának és a csoportvezető Kisimre Szerda Annának.


Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010 - 2024.)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse