Menu By Milonic JavaScript

 

 
2024-06-27
V. KÖZÖS KINCSEINK-NÉPTÁNC-, NÉPZENEI- ÉS KÉZMŰVES TÁBOR


2024-06-16
AZ ATYA FOGA-POP ĆIRA I POP SPIRA TÖRTÉNETE ÓBECSÉN


2024-06-12
KIÁLLÍTÁS A KÖR GALÉRIÁBAN-Szivárvány festőcsoport


2024-06-09
PÉTERRÉVÉN LÉPTEK FEL A MODERN TÁNCOSOK


2024-06-08
EGY KIS FALU NAGY ÜNNEPE-A pecesori felunapon léptek fel tagjainkV. KÖZÖS KINCSEINK-NÉPTÁNC-, NÉPZENEI- ÉS KÉZMŰVES TÁBOR
2024.06.27
Június 23-e és 27-e között, sorrendben ötödször került sor az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében, a Közös kincseink elnevezésű néptánc-tábor megszervezésére.
Az ötnapos tábor célja a néptánc és a népdal megszerettetése, a népdalok megismertetése, a népszokásainkkal való ismerkedés, illetve a kézműves foglalkozások bemutatása és kipróbálása, azaz a közös kincseink megőrzése. „A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott táborban alsós és felsős gyermekek is jelentkeztek, összesen mintegy hatvanan. Eredetileg két csoportban terveztük a munkát, de végül a negyven alsóst két csoportba osztottuk, hogy könnyebben menjen a munka. A fiatalabbakkal Cseszák Korcsik Anikó, a Petőfi kultúrkör néptánctanára és Fenyvesi Zénó néptáncos foglalkozott. A felsősökkel Szabó Róbert, a szarvasi Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusa foglalkozott, aki a Tessedik Táncegyüttes táncoktatója is egyben”, mondta Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke.
A néptánctáborral egyidőben a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ két táborára is ebben az időszakban került sor. A Kölyök kaláka elnevezésű kézműves tábor a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg. „A gyermekek, a táncoktatások között, a népi kézművesség rejtelmeibe tekinthettek be. Agyagból készítettek tárgyakat, illetve bútorfestést tanított nekik Torjai Zita Katalin és Varga Norbert, ezen felül a fiúk bőr-, a lányok pedig gyöngy-ékszereket készítettek, amelyeket persze haza is vihettek. Ezen felül Békésapáti T. Zsófia nemezelt a táborozókkal, a kisebbek labdát, míg az idősebbek kis válltáskát készítettek maguknak”, mondta Cseszák Balázs, a Forrás MNKOK elnöke, aki azt is hozzátette, hogy az öt nap alatt népzeneoktatás, is folyt, a cimbalommal ismerkedhettek meg az érdeklődők. „A Forrás MNKOK nagy figyelmet fordít a népzenészek képzésére, egész évben folyik az oktatás az egyesület keretein belül. Eddig csak 2-3 gyermek és fiatal tanult cimbalmozni, most azonban már megsokszorozódott a számuk. Ezért döntöttünk úgy hogy, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásaval, az idén is megszervezzük a cimbalom-táborunkat, ahol a kezdő cimbalmosokkal Tallós Kinga, a Csermely zenekar tagja foglalkozott. Ő mutatta be ezt a kicsit sem könnyű hangszeren való zenélést, illetve tanított meg néhány rövidebb, egyszerűbb népdalt is az érdeklődőknek”, tette hozzá Balázs.
A táborozók a napi elfoglaltságuk mellett szórakoztak is, hiszen a szervezők színes és érdekes programokat is készítettek nekik. A törökbecsei Micsik Béla hangszerbemutatót tartott számukra, részt vehettek a Csermely zenekar koncertjén, egyik nap az óbecsei medencében lubickolhattak, de legtöbbjüknek a falujáték tetszett a legjobban. „A falujáték során a csapatoknak 18 érdekes feladatot kellett teljesíteniük Alsóváros különböző pontjain. Többek között Szilviától ellesték az arcmasszázs technikáját, felírták a virslis kifli receptjét, segítettek Hamupipőkének, tortát készítettek Krisztinával, legyőzték szkanderben Zalánt, majd lemérték a karizma kerületét, készítettek csoportos szelfit a cikk-cakk rámpánál, Piroskánál karcsatot készítettek tésztából, illetve parasztos mozaikot Noéminál. Jól kifáradtak a csapatok tagjai, de egy élmény volt nekik, közös kincseket vihettek haza emlékbe”, mondta Ricz Kasziba Beáta, a kultúrkör munkatársa.

Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010 - 2024.)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse