Menu By Milonic JavaScript

 

 
2024-06-16
AZ ATYA FOGA-POP ĆIRA I POP SPIRA TÖRTÉNETE ÓBECSÉN


2024-06-12
KIÁLLÍTÁS A KÖR GALÉRIÁBAN-Szivárvány festőcsoport


2024-06-09
PÉTERRÉVÉN LÉPTEK FEL A MODERN TÁNCOSOK


2024-06-08
EGY KIS FALU NAGY ÜNNEPE-A pecesori felunapon léptek fel tagjaink


2024-06-08
FESTŐNAP A SÓLYOM-TANYÁNADVENTI IRODALMI- ÉS KÉPZŐMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT-Több mint háromszáz alkotás
2021.12.20
Tizenhetedik alkalommal szervezte meg az óbecse Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Bóbita óbecsei Nagycsaládosok Egyesülete Adventi irodalmi- és képzőművészeti pályázatát, amelynek díjkiosztó ünnepségét december 20-án tartották a kultúrkör kistermében.
„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk, és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi „meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk. Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet és advent a várakozás megszentelése”-olvasta Pilinszki szavait Ricz Kasziba Beáta, a Petőfi kultúrkör munkatársa. A díjkiosztó műsor elején a Csicsörke énekcsoportot lépett fel, akik Cseszák Korcsik Anikó vezetésével karácsonyi dalokat adtak elő Kodály Zoltán nagyszalontai gyűjtéséből. „Mondhatom, hogy pályázatunk igen népszerű lett az óvodások és iskolások körében, hiszen több mint kétszáz képzőművészeti alkotás, illetve száznégy írás, fogalmazás, vers és novella érkezett be a felhívásunkra. Nagy örömömre szolgál, hogy nem csak óbecséről, hanem Péterrévéről, Dreáról, Pecesorról és Bácsföldvárról is érkeztek be munkák. A rendezvényünknek támogatói is voltak, köszönet a támogatásért a budapesti Nemzeti Kulturális Alapnak, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi-Nemzeti Kisebbségi Titkárságnak, az óbecsei önkormányzatnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely az Eötvös Lóránd Tudományegyetem közreműködésével támogatta a rendezvényünket”, mondta Ricz Róbert, a Petőfi kultúrkör és a Bóbita óNE elnöke.
Az irodalmi pályázatra beérkezett írásokat Léner Csorba Eszter magyar-szakos tanárnő, a temerini könyvtár munkatársa, Megyeri Henrietta, magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő, az Újvidéki Rádió munkatársa, és Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa olvasta át és rangsorolta azokat. Fenyvesi Szilvia, a zsűri egyik tagja, így vélekedik a beküldött irodalmi alkotásokról: „Ezúton mondanák köszönetet a felkérésnek, a bizalmat, és a csodás lehetőséget, amit természetesen el is vállaltam, és elmondhatom, hogy nagyon jó döntés volt a részemről. A száznégy munka által, ki vers, ki novella, ki esszé, ki pedig fogalmazása által, betekintést nyerhettem az otthonaitokba, a legszebb ünnepünkre való ráhangolódásra, az Ádventi időszak varázsára, majd maga a Karácsony napjára, a csodás érzésekre, amik természetesen ilyenkor még jobban felszínre törnek, a szeretet erejére, a megbocsájtás időszakára. Hiszen jónak lenni jó, jobb adni, mint kapni, sokszor ezt halljuk, de higgyétek el ez így is van. Köszönöm az élményt, amit ezek a munkák által kaptam tőletek, mondhatom feltöltöttek érzelmileg, mindegyiket külön-külön magam elé képzeltem, és átéltem ugyanúgy, mint ti is. Szeretném, ha továbbra is a lehetőséget kihasználva a jövőre nézve, nem hagynátok abba az írást, és még sok ilyen szép munkát küldenétek be évről-évre, fejlődve ebbe a műfajba”.
A képzőművészeti alkotásokat Szép Lénárt Éva karikaturista nézte át és osztotta ki a díjakat. „Az idén is örömmel vállaltam el a karácsonyi gyermekrajzok zsűrizését. Sok szép rajz közül nehéz volt döntenem, de mégis kellett, így azokon a munkákon akadt meg a szemem, ahol láttam valami pluszt, mint például ölelkező családot vagy csillogó szemeket, ahol látszott az élet, a mozgás és az otthon melege. Meg kell dicsérnem az alkotókat, nagyon ügyesek és sok tehetséges gyermek van”.
A műsor hangulatát betlehemezők emelték, akik dél-bácskai utcai betlehemest mutattak be. A Kovács és a Pécsi család gyermekeinek előadását Pécsi Árpád tanította be. Megyeri Henrietta így értékelte a munkákat: „„A klasszikus fogalmazások mellett többen kísérleteztetek a vers, a novella illetve a riport műfajával is. Írásaitokban olyan témákat érintettétek, mint amilyen a család összetartó ereje, ünnepi készülődések, hagyományok, szokások, karácsonyi élmények, illetve kitértetek a nélkülöző családok helyzetére is. A zsűrizésnél mérvadó volt a kreatív írás, szókincs, mondatalkotás, illetve a helyesírás kategóriája is. Szeretnélek bíztatni benneteket a további munkára, találjátok meg azt a műfajt, amiben szárnyalni tudtok, bátran engedjétek szabadjára fantáziátokat, hiszen ma a kreatív írás igazi kincset jelent. Olvassatok minél többet, merjetek kritikusan gondolkodni, több oldalról megközelíteni egy témát, hiszen így válhat egy mű hitelessé. Ma mindannyian nyertesek vagytok, hiszen azzal, hogy jelentkeztetek az irodalmi pályázatra, egy lépést tettetek azért, hogy íráskészségetek fejlődni tudjon”.”.

A képzőművészeti pályázatra óvodás, valamint elsős és másodikos tanulók küldhették be munkájukat. A beérkezett művekből a zsűri huszonhét egyenrangú díjat osztott ki.

DÍJAZOTTAK:

 1. Szabó Emma, óvodás (óvónők: Keller Mónika és Torma Anasztázia)
 2. Szabó Zsófia, óvodás (óvónő: Papp Mária)
 3. Móric Bence, Bácsföldvár, óvodás (óvónő: Futó Éva)
 4. Mester Zalán, Péterréve, óvodás (óvónő: Mihalecz Éva)
 5. Bíró Boglárka, óvodás (óvónők: Varga Erika és Szőke Lívia)
 6. Szűcs Jázmin, óvodás (óvónő: Kádas Melinda és Avramov Erika)
 7. Dienes Hanna, óvodás (óvónők: Fehér Anita és Tomić Daniela)
 8. Szabó Janka, óvodás (óvónők: Blažić Erika és Bezdán Ágota)
 9. Szabó Dominik, óvodás (óvónő: Farkas Lívia)
 10. Kéringer Zsolna, óvodás (óvónő: Nákity Erika)
 11. Berentai Réka, Petőfi Sándor iskola, I. osztály (tanítónő: Vastag Géber Judit)
 12. Cseszák Mátyás, Petőfi Sándor iskola, I. osztály (tanítónő: Kovács Franciska)
 13. Mester Zsóka, Drea, Petőfi Sándor iskola, I. osztály (tanítónő: Ferenci Tünde)
 14. Iva Adamović, Mileševo, Petőfi Sándor iskola, I. osztály
 15. Bulátovity Lúcia, Samu Mihály iskola, I. osztály (tanítónő: Topolcsányi Aranka)
 16. Grijaković Nikoletta, Samu Mihály iskola, I. osztály (tanítónő: Varnyú Diana)
 17. Albahári Noémi, Sever Đurkić iskola, I. osztály (tanítónő: Lauc Ágota)
 18. Szerda Andor, Pecesor, Samu Mihály iskola, II. osztály (tanítónő: Boldizsár Gabriella)
 19. Kúti Hanna, Petőfi Sándor iskola, II. osztály, (tanítónő: Kéringer Piroska)
 20. Dosztán Emili, Drea, Petőfi Sándor iskola, II. osztály (tanítónő: Pap Virdzsinia)
 21. Kósa Viola, Bácsföldvár, Svetozar Marković iskola, II. osztály (tanítónő: Bor Klára)
 22. Szöllősi Csenge, Petőfi Sándor iskola, II. osztály, (tanítónő: Csernyák Szilvia)
 23. Faragó Petra, Péterréve, Samu Mihály iskola, II. osztály (tanítónő: Recsó Gallusz Anna)
 24. Párducz Fanni, Péterréve, Samu Mihály iskola, II. osztály
 25. Dér Zsóka, Samu Mihály iskola, II. osztály (tanítónő: Lukács Mária)
 26. Kádas Máté, Samu Mihály iskola, II. osztály (tanítónő: Kovács Csilla)
 27. Deák Júlia, Sever Đurkić iskola, II. osztály (tanítónő: Török Horváth Tímea)

DÍJAZOTT IRODALMI ALKOTÁSOK:

III. osztályosok

 1. Máté Martin, III. osztály, Drea, Petőfi Sándor iskola (tanítónő: Ferenci Tünde) és Sebők Klaudia, III. osztály, Samu Mihály iskola (tanítónő: Papp Melinda)
 2. Novák Alex, III. osztály, Petőfi Sándor iskola (tanítónő: Molnár Sóti Irén)
 3. Mészáros Martin, III. osztály, Samu Mihály iskola (tanítónő: Farkas Edit)

Különdíj: Tripolszki Rita, III. osztály, Sever Đurkić iskola (tanítónő: Sinkovics Gabriella)
Különdíj: Iván Hanna, III. osztály, Samu Mihály iskola (tanítónő: Farkas Edit)
Különdíj: Dániel Csilla, Drea, Petőfi Sándor iskola (tanítónő: Ferenci Tünde)
Különdíj: Horváth Zseni, III. osztály, Samu Mihály iskola (tanítónő: Papp Melinda)

IV. osztályosok

 1. Kiss Barbara, IV. osztály, Péterréve, Samu Mihály iskola (tanítónő: Hegedűs Szilvia) és Tripolszki Sára, IV. osztály, Sever Đurkić iskola (tanítónő: Gortva Angelina)
 2. Palotás Petra, IV. osztály, Sever Đurkić iskola (tanítónő: Gortva Angelina)
 3. Fajin Gyöngyi, IV. osztály, Petőfi Sándor iskola (tanítónő: Szűcs Szabina)

Különdíj: Sőregi Hunor, IV. osztály Petőfi Sándor iskola (tanítónő: Szűcs Szabina)
Különdíj: Vladić Nikoletta, Pecesor, Samu Mihály iskola (tanítónő: Boldizsár Gabriella)
Különdíj: Tot Bagi Noémi, Péterréve, Samu Mihály iskola (tanítónő: Hodik Szalma Izabella)

V-VI. osztályosok

 1. Herbatényi Teodor, V. osztály, Sever Đurkić iskola (tanárnő: Kutika Magyar Klementina) és Gondos Réka, VI. osztály, Petőfi Sándor iskola (tanár: Szűcs Budai Engelbert)
 2. Ferenci Orsolya, V. osztály, Petőfi Sándor iskola (tanár: Szűcs Budai Engelbert)
 3. Balázs Adél, VI. osztály, Samu Mihály iskola (tanárnő: Józsa Zsuzsanna), Börcsök Dominik, V. osztály, Sever Đurkić iskola (tanárnő: Kutika Magyar Klementina) és Tallós Sarolta, VI. osztály, Samu Mihály iskola (tanárnő: Józsa Zsuzsanna)

Különdíj: Gödöllei Csongor, V. osztály, Péterréve, Samu Mihály iskola (tanárnő: Ferencz Boglárka)
Különdíj: Tripolszki Blanka, VI. osztály, Sever Đurkić iskola (tanárnő: Kutika Magyar Klementina)
Különdíj: Horti Máté, VI. osztály, Bácsföldvár, Svetozar Marković iskola

VII.-VIII. osztályosok

 1. Lovas Fiona, VIII. osztály, Sever Đurkić iskola (tanárnő: Kutika Magyar Klementina) és Korponai Szabolcs, VII. osztály, Péterréve, Samu Mihály iskola (tanárnő: Bálint Barbara)
 2. Herbatényi Botond, VII. osztály, Petőfi Sándor iskola (tanár: Szűcs Budai Engelbert)
 3. Stefaniga Szandra, VII. osztály, Samu Mihály iskola (tanárnő: Józsa Zsuzsanna), Gortva Kata, VII. osztály, Sever Đurkić iskola (tanárnő: Kutika Magyar Klementina) és Rác Édua Kinga, VIII. osztály, Samu Mihály iskola (tanárnő: Józsa Zsuzsanna).
Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010 - 2024.)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse